| conversion of old shophouse in Singapore | KD Architects


Singapore-based FARM in collaboration with KD Architects. renovated an old local shop house in Singapore. The ‘Pool Shophouse’ aims to create a conversation between the existing building and the insertion of the new part. The linear pool accentuates the length and sleek design of the interior. The combination between the old brick walls and modern accents give the house a very retro look. The old meets the new and perfectly blend together despite radical changes in geometry, height, and volume.

According to the architects: The monolithic lap pool on the first storey emphasizes the linear typology of the space, as it guides one’s experience from the front to the rear. Extending this idea of linearity is the monolithic volume at the rear which houses the private quarters on the upper levels. One experiences the continuity of space through a series of stairs that loop through the shophouse. Central to this continuous loop is the skylight that marks the vital interface. It bathes this narrow linear space with resplendent sunlight, and visually connects different parts of the house.  Through these spatial and formal gestures, the dialogue between the old and the new is constantly questioned and new discoveries revealed through the shift in geometry, height, volume and material.

POOL-HOUSE-designrulz-001

POOL-HOUSE-designrulz-004

POOL-HOUSE-designrulz-005

POOL-HOUSE-designrulz-006

POOL-HOUSE-designrulz-007

POOL-HOUSE-designrulz-012-copy

POOL-HOUSE-designrulz-013-copy

POOL-HOUSE-designrulz-014-copy

source www.designrulz.com/

Advertisements

One response to “| conversion of old shophouse in Singapore | KD Architects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s