| louis kahn | retorical architecture | the architecture that defeats time


Progressing from the International Style, Louis Kahn believed buildings should be monumental and spiritually inspiring. In his design for the Salk Institute, he was successful in creating the formal perfection and emotional expressions that he so vigourously tried to achieve. Kahn was commissioned to design the Salk Institute in 1959 by Dr. Jonas Salk, inventor of the polio vaccine. Salk’s vision included a facility with an inspiring environment for scientific research, and Kahn’s design decisions created a functional institutional building that also became an architectural masterpiece.

More on the Salk Institute after the break.

Before designing, Kahn referenced and studied monasteries in order to build his concept of an “intellectual retreat.” With a prime location in La Jolla,  and bordering the Pacific Ocean, Kahn took advantage of the site’s tranquil surroundings and abundant natural light. His scheme became a symmetrical plan, two structures mirroring each other separated by an open plaza.

614858_586062258077605_1984849237_o

3173287483_aedc603cf2

Salk Institute4

salk_institute_california

The buildings each have six stories, with the first three floors containing laboratories and the last three with utilities. These spaces are connected to protruding towers that contain spaces for individual studies linked with bridges. The towers at the east end of the buildings contain heating, ventilating, and other support systems while at the west end the towers are six floors of offices that all face the Pacific ocean, providing a warm tranquil setting for concentration. The separation of the laboratories and the individual study spaces was intended by Kahn, establishing the different activities.

Due to zoning codes, the first two stories had to be underground, sinking the laboratories in the courtyard. In order for these spaces to receive ample sunlight, Kahn designed a series of lightwells on both sides of each building that were 40 feet long and 25 feet wide. The laboratories above ground are also well-lit spaces with large glass panes for their exterior walls.

The materials that make up the Salk Institute consist of concrete, teak, lead, glass, and steel. The concrete was poured using a technique studied in Roman architecture. Once the concrete was set, he allowed no further finishing touches in order to attain a warm glow in the concrete. Mechanical spaces are hidden within the building, separating the “served” and “servant” spaces, as Kahn refered to them.

1274663657-liaoyusheng1-528x305

1274664429-liaoyusheng3-528x268

1274664452-liaoyusheng5-528x386

The open plaza is made of travertine marble, and a single narrow strip of water runs down the center, linking the buildings to the vast Pacific Ocean.  A person’s view is then directed towards nature, reminding people of their scale compared to that of the ocean. The strip of water also enhances the symmetry intended in the plan and creates a sense of monumentality in the otherwise bare open plaza that is meant to be in the words of Luis Barragan “a facade to the sky.” Complete with this dignified water element, the Salk Institute is simply put in Kahn’s words, “the thoughtful making of space” revealed through such simplicity and elegance that it has since its completion in 1965 been regarded as of the most inspirational works of architecture in the world.

1274664625-liaoyusheng10-371x500

1274664726-0014-320x500

Architect: 
Location: La Jolla, California
Client: Jonas Salk
Project Year: 1959-1965
Photographs: Depending on the photgraph: Liao Yusheng, or on Flickr: Creative Commons: dreamschungchipm2008Steven W. Moore, or
References: www.archdaily.com

Advertisements

One response to “| louis kahn | retorical architecture | the architecture that defeats time

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s