| Ny Anstalt Correctional Facility Winning Proposal | Schmidt Hammer Lassen Architects |


Schmidt Hammer Lassen Architects, in collaboration with Friis & Moltke, just won the competition to design the Ny Anstalt correctional facility in . The 8,000 square meter facility is the first such facility in , focusing on the contrast between beauty and roughness as a guiding theme for the project. This concept is also present in the choice of materials: concrete, wood and corten steel, which is rooted in a desire to adapt the complex to the landscape. More images and architects’ description after the break.

5197097fb3fc4b611f000064_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x678

 

Openness, light, views, security and flexibility are the leading values behind the design. Our project matches the unique and beautiful surroundings and supports the focus of the Danish Prison and Probation Service on the balance between punishment and rehabilitation. The whole idea behind the project is to add qualities to the complex that will enhance rehabilitation and diminish physical and psychological violence.

51970972b3fc4b6eb000006e_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x678

 

The belief that the physical surroundings have an important impact on human behavior and the will to collaborate has motivated the client to initiate a project of high architectural quality. Moreover, the competition aimed at creating a good working environment for the employees.

51970999b3fc4b6eb000006f_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x678

 

 

The winning proposal consists of five residential units with rooms for 76 inmates, in both a ‘closed’ and an ‘open’ section. The project also includes work and leisure facilities as well as spaces for visitors to the inmates. In addition, there is an administration division and various technical and security installations.

Architecturally the facility is composed of accurately shaped blocks, which in their positioning follow the natural contours of the rocky landscape. In our appreciation of the lines and character of the landscape, we create a project which in orientation and scale appears subordinate to its surroundings. We make a place with an identity – a small, well-defined area in a magnificent and vast natural setting.

he design of the residential units offers an experience of the changing daylight and the surroundings. The contrasts of nature – snow, ice, rocks, moss, blue sky, sun, night, day, birds and other animals – are brought into the complex by the way the buildings are arranged in relation to each other. Thus, a panoramic window in the common lounge area carries nature into each residential unit, and the inmates have an unrestricted view towards the landscape from the windows in their cells.

519709a0b3fc4b611f000065_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x268

519709b6b3fc4b611f000066_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x451

51970935b3fc4b6eb000006c_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-1000x707

51970945b3fc4b96d700006f_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-1000x733

51970949b3fc4b6eb000006d_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-528x447

51970967b3fc4b96d7000070_ny-anstalt-correctional-facility-winning-proposal-schmidt-hammer-lassen-architects_new_correctional_facility_in_nuuk-schmidt_h-1000x733

 

Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects, in collaboration with Friis & Moltke
Engineer: Rambøll A/S

Competition Status: 1st prize in restricted competition
Area: 8,387 m2
Year: 2013

Photos: Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

refference text :  www.archdaily.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s