| Centro Interpretação do Românico Paredes by Spaceworkers |minimal architecture and design in Portugal|


Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_11

Architecture studio Spaceworkers has inserted a house-shaped cultural centre inside a nineteenth-century schoolhouse in Paredes, northern Portugal.

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_17

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_ss_2

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_15

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_14

The Centro Interpretação functions as an information centre for the Rota do Românico, a series of tourist trails dedicated to the Romanesque architecture and monuments in the valleys that surround the town, and also hosts exhibitions and educational activities.

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_6

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_4

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_3

To respect the architecture of the existing building, which had formerly been used as the school’s gym, Spaceworkers added two monolithic black volumes, both with gabled profiles that follow the angles of the roof.

“We wanted to preserve the identity of the place with our intervention,” architect Rui Dinis told Dezeen. “We didn’t want to lose the shape of the ceiling, so we chose to add a kind of replicating structure.”

The largest of the two volumes houses an informal auditorium filled with small black stools, while the second contains an information desk with a storeroom and toilet tucked behind. The floor between the structures is also painted black to create the impression of a continuous entity.

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_7

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_8

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_9

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_10

Apart from a concrete arch that curves around the centre of the space, the rest of the interior is painted white, creating a visible contrast between old and new.

“The white creates the atmosphere, the black gives some form and the activities of the space will bring the other colours,” explained Dinis.

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_19

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_18

Preserving the identity of the location and characteristics of the building concerned was for us the slogan for the intervention.

The proposed space appears as a “house inside the house”. A “solid” volume landed within the existing space that reacts to the geometry of the shape.

In this amount is subtracted from the central area thus resulting in a kind of square separating the different functions of the space. On the one hand, a monolithic volume with a central door is “auditorium” on the other, a volume cut is receiving and store.

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_20

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_21

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_22

Dezeen_Centro-Interpretacao-do-Romanico-Paredes-by-spaceworkers_25

Team:
Principal architects: Henrique Marques, Rui Dinis
Architects: Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Rui Miguel

refference : www.dezeen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s